Fridrotts-VM 2019

Världsmästerskapen i friidrott 2019 närmar sig allt mer, och i september och oktober kommer portarna att öppnas i Qatar. Khalifa International Stadium, kommer att var i fokus när världens alla toppidrottare ställer sig i rampljuset för några av världens största tävlingar. Sverige har en del att komma bland annat diskuskastaren Daniel Ståhl.

En av de största

Daniel Ståhl, 26 år, är just nu i toppform och är en av medaljfavoriterna i diskuskastningen. Sveriges förhoppningar är att den unga stjärnan tar hem VM-guldet, men siktet finns även inställt på världsrekordet, eller åtminstone det svenska rekordet. Ståhls nyligen satta svenska rekord, mäter 71,86 och ingen har kastat längre sedan 2008. Ståhl har även varit relativ stabil med kast över drömgränsen på knappt 70 meter, en imponerande formkurva alltså. Fridrotts-VM hålls på Khalifa International Stadium, vilket säkert passar Ståhl bra, arenan är modern och vanligen hemmaplan för fotbollslaget i Qatar. En hel del har fått byggas om, vilket många turister kunnat vittna om, då lyftkranar och byggarbetare har intagit platsen. Den som själv är i byggartagen kan passa på att VM-förbereda sig med byggmaterial från exempelvis byggmax, en riktig klassiker när det kommer till billiga och bra byggvaruhus.

Löpning och åter löpning

Vid de flesta friidrotts-VM är det löparstjärnorna som tar den största massmediala platsen. Redan har det debatterats en hel del, om att de tre kvinnliga OS-medaljörerna på 800 meter, inte kommer att närvara på grund av för höga testosteron-värden. Det är internationella friidrottsförbundets nya regel som stänger av dem och tilltaget har inte tagits emot helt obemärkt. Caster Semenya från Sydafrika har sedan länge varit avstängd från vidare avancemang, men nu är även OS- tvåan Francine Niyonsaba och OS-trean Margaret Wambui, stoppade av den nya regeln. Bland de stjärnor som däremot kommer att delta har det pratats mycket om herrsprintrarna Christian Coleman och Justin Gatlin, som verkligen kommer gör distansen 100 meter rättvisa. På distansen 400 mer häck, kan man med fördel hålla ögonen på Rai Benjamin och för den klassiska distansen 3000 meter hinder, för damer, ligger Beatrice Chepkoech bra till.

Imponerande 23-åring

Christian Coleman som vann de amerikanska uttagningarna på herrarnas 100 meter med tiden 9,81, är bara 23 år gammal och har nu ett imponerande årsbästa med sig då han reser till Qatar i September. Hans största motståndare blir landsmannen och den regerande världsmästaren Justin Gatlin, som numera 37 år. Det skiljer således 14 år mellan de båda löparstjärnorna och snart avgörs det alltså huruvida det är erfarenhet eller ungdomlig sprakande energi som behövs för att lyfta guldpokalen detta år. 100 meters-finalen brukar vara det största ögonblicket under varje friidrotts-VM, men man får heller inte glömma alla de andra grenarna som kommer att avgöras. För Sveriges del blir det troligen i diskusringen, där den största spänningen kommer att vara.