Ishockey VM för damer

Det svenska landslaget i ishockey när det gäller damer kallas ofta för damkronorna och har haft blandade framgångar genom årens lopp. Till exempel gick det inget vidare i 2018 års OS i Sydkorea, under ledning av tränaren Leif Boork. Leif Boork är en riktig karaktär som gärna tar plats och säger vad han tycker, men han lyckades inte leda damlandslaget till några större framgångar och vissa skickliga spelare fick lämna truppen på grund av konflikter.

Nu är det 2019 och dags att ta nya tag för damkronorna i ett nytt mästerskap. I VM finns två grupper, en A-grupp och en B-grupp. A-gruppen är den bästa gruppen med de fem högst rankade lagen och i B – gruppen finns de fem sämst rankade lagen i VM. I A-gruppen finns bland annat Finland, Kanada och USA. I B-gruppen spelar bland annat Sverige och Tyskland. Sverige lyckades inte placera sig tillräckligt väl i B-gruppen och det som kunde hända i värsta fall hände. Sverige blev av med sin plats i VM inför nästa år. Hur det går i VM avgör vilka lag som får spela VM nästa år.

Årets upplaga av VM för damer spelas mellan den 4:e och 14:e april. För Sveriges del tog det slut innan kvartsfinalerna. Till final brukar USA och Kanada gå.