Basketens ABC

Basket är en härlig sport men om man vill börja spela basket hjälper det om man kan basketens grundläggande regler och abc. En annan sak som förstås hjälper i basket är att vara lång. Det är nästan alltid en fördel i basket. Visserligen kan en kort pelare i vissa fall vara bättre på att dribbla och på att styra bollen samt röra sig snabbare och explosivt, men även en kort basketspelare som är mer kvick kan få det svårt mot de riktigt stora och långa.

En viktig regel i basket är den om dubbeldribbling. När man har tagit upp en boll som man redan har dribblat med i basket får man inte börja dribbla bollen på nytt. Det blir i det läget en dubbeldribbling. Däremot kan man stå still i flera sekunder med en basketboll som man håller i om man har fått en passning, och sedan börja dribbla. Man kan till och med röra på en av fötterna, men inte båda. I basket har man en fot man roterar med även när man står still och håller i bollen istället för att dribbla den. Den foten kallas pivot foot på engelska.

En annan viktig regel i basketens abc är regeln om tresekundersområdet. Det lag som anfaller får endast stå i det område som är närmast basketkorgen och markerat med en särskild färg i tre sekunder. Det området kallas även på engelska för “the key” och där får alltså inte en anfallande spelare uppehålla sig i mer än tre sekunder. Det blir annars en avblåsning och det anfallande laget förlorar bollen.

Det försvarande laget får stå i the key hur länge som helst. Det kan dock bli en defensiv “violation” av tresekundersregeln men det skiljer sig en aning åt. Området där de defensiva spelarna inte får befinna sig i mer än tre sekunder är betydligt mindre, precis närmast korgen. En annan regel i basket är så kallad goaltending. En defensiv spelare får inte slå bort en boll om bollbanan har passerat sin högsta punkt och är på väg neråt.