Intervallträning och idrottande

Ett av de effektivaste sätten få igång konditionen inom de flesta idrotter är intervallträning. Löpning är bra lämpad för intervallträning, även om det fungerar med nästan all fysisk träning. Det handlar i grunden om att varva hård och lätt träning. På det här sättet kan man lyfta upp sin konditionsnivå successivt.

Cykling

Ett annat bra sätt att träna intervall är på en cykel. Många gillar att träna det på en stillastående motionscykel. Då kan man med fördel välja en spinningcykel som inte blir lika svajig då man trampar väldigt hårt. Den härligaste formen av cykelträning är förstås med en riktig cykel utomhus. Ett bra hjälpmedel för att verkligen komma igång med sin cykel är Cykelboxen som är ett bra ställ för cykeln. En cykel som förvaras i ett förråd, eller måste bäras upp ur en källare, riskerar att inte bli använd. Desto mer tillgänglig en cykel är, desto lättare är det att bara “sticka iväg”. Intervallträning på cykel kan utföras i en längre uppförsbacke för att få upp pulsen ordentligt. Cykling aktiverar lårmusklerna mer än löpningen, och kan fungera perfekt som alternativ träning för att avlasta underbenen, vilka tar mycket stryk av löpning.

Intervallupplägg

Ett bra intervallpass för löpning kan vara 10×800 m, där man springer varje 800 m i 90 % av sin maxkapacitet. Mellan varje omgång vilar man 1-2 minuter. En löparbana är vanligen 400 m, varför två varv blir en omgång. Den som varken har tillgång till löparbana eller löparklocka kan prova att använda lyktstolpar då man springer. Man kan också prova att springa i uppförsbacke och gå nedför på tillbakavägen medan man hämtar andan. Löpa hårt två lyktstolpar och jogga lugnt i två. För cykling på motionscykel kan man prova att cykla hårt i en minut, och långsamt i 30 sekunder. Nästan all intervallträning lämpar sig även för simning, där man kan kombinera en längd med full fart och en längd med återhämtning. Genom att prova olika tider för intervallerna kan man hitta vad man tycker känns bra och fungerar på sikt. Intervallträning kan vara väldigt hårt för kroppen och bör inte utföras mer än en till två gånger per vecka.