Padel

Padel är en sport som de senaste åren har fått ett stort uppsving. Bara de senaste åren har sporten ökat i popularitet vilket har gjort att det finns en padelhall på nästan varenda ort i Sverige. I den här artikeln har vi därför valt att lägga vårt fokus på padel.

Vad är padel?

Padel är en sport som spelas i par. På plan är man totalt fyra personer. Padel kan ibland kallas för padeltennis vilket kommer ifrån att sporten är en blandning mellan tennis och squash. Personen som först uppfann padeln heter Enrique Corcuer och utvecklade sporten utifrån den squashbana han hade i sitt hem i Alapulco i Mexiko. Detta var år 1969 och det dröjde in på 70-talet tills att sporten skulle sprida sig vidare, ut i Europa och så småningom till Sverige. Den första padelbanan i Sverige öppnades år 1998.

Hur spelas padel?

Padeln är en sport som spelas på två planhalvor, och precis som i tennis har man ett nät som skiljer planhalvorna åt. Men precis som i squash kan man även i padel använda sig utav väggarna. För att slå bollen som används i padel har man ett racket. Du kan köpa ditt egna padelracket i en sportbutik som finns online eller fysiskt. Om du är ny på padel och bara vill prova på brukar många padelhallar ha rackets du kan låna. En annan sak som man har tagit från tennisen in till padelsporten är poängräkningen.

Oftast brukar padel spelas om fyra personer med två i varje lag. Men det går bra att öva padel bara två och två.

Sedan den allra första padelbanan öppnades i Sverige i slutet på 90-talet har det öppnats ungefär 400 padelhallar runt om i hela Sverige. Eftersom det är en sport vars popularitet fortsätter att öka är det troligt att det kommer att dyka upp ännu fler padelhallar.

Padelns fördelar

Att spela padel har många fördelar. Det är en social sport vilket innebär att de som spelar är de som bestämmer vilken nivå spelet ska vara på. Du kan hålla på med padel som träning eftersom att det ökar ditt fokus, kondition och uthållighet. Det är dessutom fördelaktigt för den som behöver ett sätt att göra av sig med sin energi och stressa ner. Men eftersom att padel inte kräver samma nivå av ansträngningar som dess föregångare squash och tennis så behöver de som spelar inte vara vältränade eller ha en stor vana att utöva någon form av sport. Det går bra att spela padel oavsett vilken nivå ni gör det på. Padel är en av de få sporter ni kan utöva hela familjen. Både morföräldrarna och barnbarnen kan spela padel tillsammans. Med andra ord är padel både för dig som behöver en rolig sport som ger dig bra motion, men också för dig som vill spela för ett sätt att socialisera och umgås.