Fotboll för damer på Friends Arena en förlustaffär

Den sjätte april ägde en stor publikfest rum på Friends arena. Men det ledde inte till en vinst för det svenska fotbollsförbundet trots en publik på cirka 30 000 åskådare. Istället gick evenemanget med förlust. Matchen mellan Sverige och Tyskland lockade en stor publik men någon vinstaffär blev det knappast, som när det manliga landslaget spelar landskamper. När männen spelar trillar det in sköna slantar på fotbollsförbundets konto, men när damerna spelar blir det en minusaffär istället.

Det beror till en väldigt stor del på biljettpriset. När männen spelar kostar en biljett till en sittplats ungefär 500 kronor i genomsnitt. När damena spelar kostar en vanlig biljett endast 50 kronor, och några biljetter i bättre läge är lite dyrare och går på 150 kronor. Det blir alltså betydligt mindre intäkter när damerna spelar, medan utgifterna är ungefär lika stora. Till viss del kostar det mer när männen spelar, eftersom det blir dyrare kostnader för arrangemang som ska garantera åskådarnas trygghet på arenan. Men många kostnader är och förblir de samma, som personal till kiosker och vid entréer till exempel.

I vanliga fall brukar damernas landslagsmatcher spelas i Göteborg på Gamla Ullevi och det medför mycket lägre kostnader för hyra av arenan. Gamla ullevi tar å andra sidan färre åskådare. Istället för 30 000 åskådare går 18 000 personer in där. Men trots att man inte skulle kunna ta in mer än 18 000 åskådare, alltså inte mer än lite drygt hälften av alla åskådare som gick in på friends Arena, hade ett evenemang på Gamla Ullevi gått med vinst.

Fotbollsförbundet är dock positiva till att en match arrangeras och spelas på Friends Arena i Stockholm och tycker att man bör beskåda och tolka det som en slags investering i framtiden för svensk fotboll för damer. Kanske kan man dessutom ta ut lite högre biljettpriser i framtiden och ändå gå med förlust, men minimera förlusten. En höjning från 50 till 70 kronor skulle ju ge biljettintäkter på ytterligare 40 procent till exempel, vilket kanske är en högst rimlig prishöjning som de flesta kan leva med. Att gå på fotboll för damer är ju även i det läget betydligt billigare än när det manliga landslaget spelar. En familj på fem personer skulle med ett biljettpris på 70 kronor betala 350 kronor sammanlagt, medan en enskild person som sagt får betala 500 kronor för biljetter till det manliga landslagets matcher.

Sverige är även en riktigt stor nation inom fotboll när det gäller damsidan, så chansen att Sverige vinner är betydligt bättre när Sveriges landslag för kvinnor spelar. Dock kanske inte just mot Tyskland. Tyskland och USA brukar vara de två absolut bästa landslagen i världen vad gäller fotboll för kvinnor.