Dramatisk kvartsfinal mellan Färjestad och HV 71 gick till övertid

Det har inte saknats dramatik i SM-slutspelet i ishockey när det gäller kvartsfinalen mellan Färjestad och HV 71. En match i kvartsfinalserien som blev extra dramatisk spelades lördagen den 30:e mars och det blev en intensiv och utdragen kamp mellan de båda lagen. Efter en trevande och försiktig första period som slutade 0-0 tog HV 71 ledningen med 1-0 i den andra perioden trots att de spelade på bortaplan i Karlstad.

HV 71 var revanschsuget. Den fjärde matchen hade spelats två dagar tidigare och HV 71 hade förlorat på hemmaplan. Det var ingen mindre än Sebastian Wännström i HV 71 som gav gästerna ledningen. Han pricksköt in 1-0 i det bortre krysset från tekningscirkeln med en minut och 59 sekunder spelade av matchen.

På Löfbergs lila arena utanför Karlstad fick dock Färjestad ett massivt hemmastöd i den tredje perioden och lyckades både kvittera och sedan ta ledningen med 2-1, även det i den tredje perioden. Med ledning för första gången i matchen blev det mycket ytor och lägen för kontringar för Färjestad när HV 71 låg på och attackerade. HV 71 gick för kvittering och tog ut målvakten, men det hela tycktes kört. Det verkade inte som att det skulle lyckas.

Efter det gick matchen till förlängning, och vilken förlängning det skulle bli! Den blev längre än vad någon hade räknat med. Kanske var det tur att matchen spelades på en lördag. Då börjar nämligen de matcher som spelas redan klockan 15.00 och det gjorde i sin tur att den väldigt långa matchen inte behövde spelas långt in på småtimmarna.

I den första förlängningsperioden blev det mycket dramatiskt. Ett mål gjordes och Färjestad jublade och trodde att matchen var avgjord medan besvikna spelare i HV 71 gick in i omklädningsrummet och lämnade isen. De trodde precis som de flesta att matchen var förlorad, men så var det inte. Efter en videogranskning och bedömning dömdes målet bort och HV 71 spelarna fick kliva upp från omklädningsrummets sköna bänkar och ge sig ut på isen igen. Matchen skulle fortgå. Anledningen till att Färjestads mål underkändes var att en av Färjestads spelare var inne i motståndarlagets målgård, vilket var tillräckligt för att målvakten inte skulle få en ärlig och rimlig chans att rädda pucken. Goalie interference alltså, och matchen som vid det laget hade spelats i bortåt 79 minuter gick vidare.

Det skulle visa sig bli den näst längsta matchen i SHL och Elitseriens historia. Men efter cirka 116-117 minuters total speltid fick Färjestads Oskar Steen ett skottläge mitt i slottet i offensiv zon. Ett hårt handledsskott i medelhöjd långt ut mot målvaktens högra sida letade sig in och matchen var äntligen avgjord!