Din idrottskarriär är inte över
Höll du på med idrott när du var yngre? Saknar du tävlingsmomentet, den sociala samvaron, fokuset eller glädjen efter ett bra resultat? Det är inte för sent. Det finns massor av idrotter du kan utöva även om du har kommit upp en bit i åren. Du får välja typ av idrott utifrån hur pigg din kropp är. Fysisk idrott eller mindre fysisk idrott, är det tävlingsmomentet du är ute efter hittar du det inom båda.
Idrotta för att må bra
Att röra på sig är viktigt för att må bra. En fysiskt inaktiv livsstil innebär en ökad risk för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns en rad idrotter som du kan utöva även om din kropp inte är i toppform. Boule, bowling, biljard, skyttesport, golf för att nämna några. Om du har artros i höft eller i knäna ska du inte sitta still. Tvärtom, du ska röra på dig även om det gör ont. Läkare över hela världen rekommenderar idag medelålders och äldre fysisk träning som behandling vid ont i leder. Forskning visar att träning har en effektiv smärtlindrande effekt vid artros och kan till och med innebära att du slipper operera dig.
En studie som publicerats i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports visar att svenskar som spelar golf lever längre än de som inte spelar golf. Det finns även studier som visar att det inte bara är din fysiska hälsa som förbättras av att spela golf utan även din mentala. Detta gäller för ett flertal idrotter. Boule är till exempel en populär idrott bland pensionärer och för många är det här den sociala samvaron som är det viktiga. Även om det också finns gott om riktiga tävlingsskallar bland de boulespelande pensionärerna. Både boule och golf är idrotter som du kan börja med närsomhelst i livet. Antingen bara som en fritidssysselsättning. Men du kan också välja att tävla om du vill. I boule finns det till exempel svenska mästerskap, seriespel och svenska cupen i klasserna V55 (för dig över 55 år) och i V65 (för dig över 65 år). Dessa arrangeras av Svenska Bouleförbundet. Det finns även en stor verksamhet inom PRO.
Gå-fotboll
Spelade du fotboll som yngre och saknar det idag? Sedan några år tillbaka finns det nu gå-fotboll i Sverige. Det är en motionsform där alla kan vara med, oavsett fysiska förutsättningar. Två viktiga regler som skiljer gå-fotboll mot vanlig fotboll är att du inte får springa samt att skulder- och kroppstacklingar inte är tillåtna. Det gör att risken för skador minskar. Om du är sugen på gå-fotboll kan du vända dig till Korpen eller till din lokala fotbollsklubb. På Svenska fotbollsförbundets hemsida hittar du en lista över vilka av deras föreningar som erbjuder gå-fotboll.