Basketens rörelser: fade away och step back

En viktig sak att bemästra inom baketen för att utvecklas och bli en ännu bättre spelare är basketens många olika rörelser och steg. Det finns en rad olika “moves” som man kan lära sig från grunden, utvecklas och bli bättre på. Man blir nästan aldrig fullärd utan det finns alltid något som man kan försöka slipa på och förbättra ännu mer.

Ett särskilt slags skott som kan vara till stor nytta när man spelar är ett så kallat fade away – skott. Det går i korta drag ut på att när man har bollen rör man sig i luften bort från korgen och man kan med fördel även böja kroppen bakåt. Det gör att man får mer utrymme för sitt skott även om man är hårt uppvaktad av andra spelare som försöker att försvara.

En annan typ av rörelse som ger ungefär samma resultat, men som utförs något annorlunda är step back. Det handlar om att ta två snabba steg bakåt, lite med sidan av fötterna, för att sedan avlossa ett skott. Man kan även ta två vanliga kliv bakåt om man vill, men det ger inte samma spänst och är inte lika snabbt eller smidigt.