Hett derby i Dalarna mellan Leksand och Mora

Mora och Leksand spelar en matchserie där det avgörs vilket av de två lagen med hemvist i Dalarna som får spela i SHL, högsta serien, under nästa säsong (2019/2020). Kampen är hård mellan de två lagen som har sina hemmaarenor vid den lilla sjön Siljans kust. En pelare om har varit mycket viktig för Leksand är Axel Brage. Särskilt i de första matcherna i matchserien har Axel Brage imponerat med sitt storspel.

Mora är ett lag som håller SHL-nivå medan Leksand är ett lag som till vardags spelar i Hockeyallsvenskan. Mora håller något högre klass och Leksand behöver därför kämpa hårt för att ta klivet upp till SHL eftersom Moras motstånd är mycket tufft. Mora lyckades ej hålla sig kvar i SHL men var nära att klara av det. Det var inte långt borta att Mora lyckades ta en plats bland de lag som får spela vidare i SHL utan någon risk att få flytta ner till Hockeyallsvenskan. Men lag som Linköping och Brynäs visade sig vara lite för duktiga och knep de platserna i tabellen.

En viktig pusselbit i Mora lagbygge är målvakten Christian Engstrand som har hållit siffrorna nere och räddat de skott och lägen som Leksand trots allt har fått till. Tränaren för Mora, Mats Lusth, är en stark ledargestalt som gör sitt bästa för att leda Mora till en vinst. Trots ett starkt manskap vann Leksand de två första matcherna, men Mora lyckades vinna den tredje matchen och reducera till 2-1 till Leksands favör i matchserien. Leksands tränare är den hygglige Roger Melin som har lyckats över förväntan med Leksand i matchserien. Hockeyn har stor betydelse i Dalarna och det märks på den ivrigt hejande publiken. Att vara bäst bland lagen i Dalarna är viktigt både för personer i Mora och i Leksand.